Skip to navigation Skip to navigation Skip to search form Skip to login form Přejít k hlavnímu obsahu Skip to footer

Příspěvky v blogu od uživatele Petr Vavroušek

Nový bodový systém 2024
Nový bodový systém 2024

Nový bodový systém pro řidiče v České republice začal platit 1. ledna 2024. Cílem změn je zjednodušení a lepší přehlednost systému, snížení sankcí za menší prohřešky a naopak zpřísnění trestů za závažné a nebezpečné přestupky.

Změny v systému bodů

  • Zjednodušení systému

Původní bodový systém zahrnoval pět bodových sazeb, nový systém jich má pouze tři: 2, 4 a 6 bodů. Hranice pro „vybodování“ a odebrání řidičského průkazu zůstává stejná, tedy 12 bodů.

  • Snížení sankcí za menší prohřešky

Za méně závažné přestupky, které jsou nyní bodově ohodnoceny 1 nebo 2 body, budou nově řidiči platit nižší pokuty. Například za překročení rychlosti o 20 km/h v obci bude pokuta 2000 Kč místo 3000 Kč.

  • Zpřísnění trestů za závažné přestupky

Za závažné přestupky, které jsou nyní bodově ohodnoceny 4 nebo 6 body, budou nově řidiči platit vyšší pokuty a budou jim také hrozit delší zákazy řízení. Například za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog bude pokuta 15 000 Kč místo 10 000 Kč a zákaz řízení až na 3 roky místo 2 let.

Změny v sankcích

  • Blokové pokuty

U závažných přestupků se zvyšují sazby blokových pokut na místě, které už nebudou moci být jen symbolické. Například za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog bude bloková pokuta 10 000 Kč.

  • Odvolání

Řidiči budou mít nově možnost odvolat se proti rozhodnutí o uložení bodů. Odvolání bude projednávat správní orgán.

Informace o bodovém kontu

Řidiči budou mít nově možnost se snadno a rychle informovat o stavu svého bodového konta. Novela zákona umožňuje, abyste mohli dostávat informace o stavu a změnách bodového konta prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Závěr

Nový bodový systém má za cíl zlepšit bezpečnost na silnicích a snížit počet dopravních nehod. Zjednodušení systému a snížení sankcí za menší prohřešky by mělo vést k tomu, že řidiči budou méně často porušovat pravidla silničního provozu. Zpřísnění trestů za závažné přestupky by pak mělo odradit řidiče od riskantního chování.


  
Scroll to top