Skip to navigation Skip to navigation Skip to search form Skip to login form Přejít k hlavnímu obsahu Skip to footer

Příspěvky v blogu od uživatele Petr Vavroušek

Novela silničního zákona 2024
Novela silničního zákona 2024
Novela zákona o silničním provozu, která vstoupila v platnost 1. ledna 2024, přinesla řadu změn v oblasti silničního provozu. Tyto změny mají za cíl zvýšit bezpečnost na českých silnicích, zefektivnit provoz a zároveň zpřísnit sankce za nejzávažnější dopravní přestupky.

Změny v bodovém systému

Mezi nejvýznamnější změny patří zjednodušení bodového systému. Dosavadních pět skupin trestných bodů bude nahrazeno třemi kategoriemi:

2 body: přestupky s menší mírou nebezpečí, jako je například jízda bez zapnutých světel, překročení rychlosti o 10 km/h nebo jízda po vyhrazeném pruhu

4 body: přestupky s vyšší mírou nebezpečí, jako je například jízda pod vlivem alkoholu nebo drog, předjíždění v protisměru nebo jízda v protisměru

6 bodů: nejzávažnější přestupky, jako je například těžké ublížení na zdraví způsobené dopravní nehodou, jízda bez řidičského oprávnění nebo usmrcení člověka při dopravní nehodě

Za 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz. Pro ztrátu řidičáku tak postačí spáchání dvou nejvážnějších přestupků za 6 bodů, resp. tří středně závažných přestupků za 4 body.

Změny v rychlostních limitech

Novela zákona zvyšuje maximální povolenou rychlost na vybraných úsecích dálnic z 130 km/h na 150 km/h. Tato změna se však týká pouze úseků, které jsou pro tuto rychlost vhodné a bezpečné.

Změny v povinnosti mít při jízdě řidičský průkaz a osvědčení vozidla

Novela zákona ruší povinnost mít při jízdě řidičský průkaz a osvědčení vozidla. Řidiči však budou muset mít tyto doklady u sebe, pokud je budou kontrolovat policisté.

Změny v trestech za dopravní přestupky

Novela zákona zvyšuje pokuty za některé dopravní přestupky. Například za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog se pokuta zvýšila z 10 000 Kč na 20 000 Kč.

Změny pro začínající řidiče

Novela zákona zavádí tzv. režim L17, který umožňuje řidičům mladším 18 let řídit motorové vozidlo skupiny B pod dohledem zkušeného řidiče, který má řidičské oprávnění alespoň pět let.

Změny v odpovědnosti provozovatele vozidla

Novela zákona omezila zodpovědnost provozovatele vozidla za přestupky řidiče. Doba, po kterou se vedlo řízení o přestupku řidiče, se nebude započítávat do promlčecí doby u přestupku provozovatele vozidla.

Novela zákona o silničním provozu je významným krokem k zvýšení bezpečnosti na českých silnicích. Zjednodušení bodového systému, zvýšení pokut za některé přestupky a zavedení režimu L17 jsou opatření, která by měla přispět ke snížení počtu dopravních nehod.

  
Scroll to top